Peste 62.000 de absolvenţi de clasa a XII-a vor susţine luni, 29 august, proba la limba şi literatura română din cadrul examenului de bacalaureat 2011, sesiunea august-septembrie.
Subiectele la proba scrisă de limbă şi literatură română pentru sesiunea din toamnă de anul trecut au fost asemănătoare cu acelea din prima sesiune, în sensul că la subiectul I, textul la prima vedere a fost în ambele situaţii unul aparţinând genului dramatic, iar subiectul al III-lea a vizat elaborarea unui eseu pe baza unui text epic, basmul, respectiv nuvela.
Descarcă de la finalul articolului variantele de subiecte şi baremele de corectare pentru fiecare sesiune de anul trecut
Subiectul al II-lea însă, care presupune elaborarea unui text argumentativ pe baza unei afirmaţii date, a fost diferit din punctul de vedere al gradului de dificultate.
"Este mai uşor de comentat un proverb (Fapta buna laudă pe om - n.r), pentru că vii cu o anumită zestre identitară, decât un citat de Nicolae Manolescu, care pe lângă înţelegere şi definire presupune şi o gândire critică asupra conceptului de lectură, care nu este aşa de popular printre liceeni", apreciază Irina Georgescu, profesor de limba şi literatură română la Colegiul Naţional Sf. Sava din Bucureşti.
În opinia sa, variantele de subiect de la fiecare sesiune de anul trecut au fost de dificultate medie, dar consideră că acelea pentru sesiunea din vară au fost mai uşoare.
Irina Georgescu s-a alăturat iniţiativei gândul, care prin intermediul campaniei ROMÂNIA, GÂNDEŞTE-TE! şi-a propus să ajute elevii de clasa a XII-a care nu au luat examenul de bacalaureat în prima sesiune. Astfel, şase elevi au urmat un program de pregătire de 12 şedinţe, care au fost transmise live pe gândul.
Înregistrările şedinţelor de pregătire la română şi matematică
Rata de provomare la bacalaureat pentru sesiunea din vara a fos