Viaţa unui om este darul cel mai de preţ şi trebuie apărat prin orice mijloace. Acesta este motto-ul paramedicilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa care, prin profesionalism şi curaj, au pus mai presus de propria viaţă pe cele ale victimelor ce trebiau salvate.
Primul apel pentru Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Constanţa, a fost primit pe 112 în data de 28 august 2008. La început serviciul avea numai trei echipaje: unul de terapie intensivă mobilă şi două de prim ajutor. În prezent serviciu dispune de un echipaj de terapie intensivă mobilă, patru echipaje de prim ajutor şi un echipaj de terapie intensivă nou născuţi, care sunt permanent pregătite să intervină.
În timpul celor trei ani de activitate echipajele SMURD au fost trimise la 20.000 de intervenţii dintre care circa 18.000 misiuni pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă. Fiecare intervenţie reprezintă o viaţă omenească pentru salvarea căreia echipajele s-au luptat.
În medie, SMURD are 50 de misiuni pe zi. „Fără modestie putem să spunem că doar un singur judeţ ne întrece în numărul de intervenţii SMURD, datorându-se faptului că numărul de echipaje este net superior judeţului nostru. S-au mai bine spus paramedicii şi cadrele medicale din UPU – SMURD al Spitalului Clinic de Urgenţă Constanţa, merită toate laudele, fără a face risipă de cuvinte“, a arătat plutonierul Paula Anghel, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa.
„Sub deviza «Cine salvează o viaţă, salvează o lume“ vor continua să îşi facă datoria ca adevăraţi salvatori, indiferent de riscurile la care se expun“, a mai adăugat Paula Anghel.