„A educa înseamnă, înainte de toate, a integra pe copil în viaţa neamului său…”, spunea academicianul Simion Mehedinţi. Pornind de la această idee, devenită crez, Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu organizează an de an, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Olimpiada Naţională „Meşteşuguri artistice tradiţionale”, manifestare ajunsă anul acesta la a XVI-a ediţie.
Între 25 şi 28 august, pe uliţele satului din Sibiu va fi mare forfotă. Peste 150 de copii, mai mari ori mai mici, din 26 de judeţe, câştigători ai locului I la fazele judeţene ale acestui concurs, vor meşteri fel de fel de obiecte cum vor şti ei mai bine, pentru a demonstra că sunt cei mai buni dintre cei mai buni. Îmbrăcaţi în straie tradiţionale, specifice zonelor de unde provin, micii meşteşugari vor trebui să convingă juriul format din etnologi, muzeologi, critici de artă, creatori populari şi meşteri instructori că sunt deosebit de iscusiţi atât la proba teoretică, dar, mai ales, la proba practică.
Nu le va fi deloc uşor nici concurenţilor, nici juriului. Lucrările realizate în concurs trebuie să respecte tradiţia locală a genului, lăsând loc exprimării talentului şi forţei de creaţie proprii, manifestate însă în perfectă îmbinare cu tradiţia. Micii meşteri mari vor concura la mai multe secţiuni: olărit, împletit, ţesut la gherghef, ţesut la războiul orizontal, cusut, croşetat, brodat, brodat cu mărgele, confecţionat podoabe, cojocărit, curelărit, confecţionat măşti, prelucrarea artistică a lemnului, sculptură în lemn, confecţionat mobilier, mobilier pictat, prelucrare sau decorare a metalului, osului sau cornului, confecţionat instrumente muzicale, pictură de icoane pe lemn, sticlă sau piatră, pictură naivă, icoane de vatră, metaloplastie, încondeiat ouă, potcovit ouă, împletit fibre vegetale şi fel de fel de îndeletniciri care dovedesc că me