În calitate de şef al UTC, Nicolae Ceauşescu a participat la numeroase manifestaţii propagandiste ale tineretului comunist, în România şi în ţările ocupate de Armata Roşie. Prima „vizită de lucru“ a lui Nicolae Ceauşescu în străinătate a fost în Bulgaria, la Conferinţa Uniunea Tineretului Muncitoresc. Era şeful unei delegaţii a UTC.
Într-un banc din anii '80, amatorii de glume pe seama „conducătorului iubit" erau întrebaţi când îi zicea „majestate" Elena lui Nicolae Ceauşescu. Răspunsul era următorul - „Atunci când îi zicea: Nicule, mai-e-state de vizitat?". Ironia avea la baza excesele propagandei care prezentau vizitele lui Nicolae Ceauşescu în străinătate ca mari succese pentru poziţia României pe plan internaţional.
În şirul de vizite externe ale lui Ceauşescu, prima a fost la sud de Dunăre, la tinerii comunişti bulgari. Astfel, la sfârşitul lunii martie 1945, Comitetul Central al UTC a avut de onorat primele invitaţii în străinătate, cu ocazia unor manifestări ale tineretului din ţările ocupate de Armata Roşie. Frontul era departe de Estul Europei, iar comuniştii locali cucereau pas cu pas puterea, ajutaţi de sovietici. Pe acest fond s-au desfăşurat diverse acţiuni ale tineretului. La Sofia, Uniunea Tineretului Muncitoresc din Bulgaria a organizat prima sa Conferinţă de după război, iar la Belgrad avea loc Săptămâna Tineretului Antifascist din Iugoslavia. În Comitetul Central al UTC a avut loc distribuirea sarcinilor de lucru, decizându-se ca Nicolae Ceauşescu să conducă delegaţia de la Sofia. La Belgrad a fost trimisă Ivanca Sarisky, deşi era născută la Durostor, iar limba ei maternă era bulgara.
Aşadar, prima vizită în străinătate a lui Ceauşescu a avut loc la sudul Dunării. A primit de la Ministerul de Interne paşaportul cu nr. 18354, conducând o delegaţie din care mai făceau parte: Petre Socol, Viorel Popa, Adriana Stănescu, Nicolae Georges