Privatizate sau vandute cu ceva ani in urma, aceste companii continua sa fie recunoscute in piata dupa denumirea consacrata inainte de a fi preluate de investitori straini. Aceasta desi cumparatorii s-au straduit de-a lungul timpului sa-si marcheze proprietatea prin schimbarea numelui sau siglei.
1. Petrom
Infiintata in anul 1991 ca Regia Autonoma a Petrolului Petrom SA, aceasta companie este in prezent cea mai mare din Romania.
In decembrie 2004, austriecii de la OMV au preluat o treime din actiunile Petrom cu pana la 700 mil. euro. La aceasta operatiune se adauga majorarea capitalului cu fonduri de 830 milioane euro, pentru ajungerea la 51%.
Incepand cu 1 ianuarie 2010, Adunarea Generala Extraordinara a Petrom a decis schimbarea denumirii companiei petroliere Petrom in OMV Petrom. Cu toate acestea, compania continua sa apara in presa si nu numai cu denumirea simpla de Petrom.
Incepand cu 1 octombrie 2010, Petrom a finalizat procesul de consolidare a activitatilor de marketing din Romania intr-o singura entitate, respectiv OMV Petrom Marketing SRL. Scopul acestui proces de consolidare a activitatii de marketing din Romania a Grupului Petrom a fost de a reuni activitati care se desfasurau prin intermediul a trei persoane juridice - OMV Petrom SA, M.P.Petroleum Distributie SRL si OMV Romania, intr-o singura entitate juridica.
2. Dacia
Dacia Automobile este cel mai mare producator roman de automobile, care din septembrie 1999 apartine grupului francez Renault.
Dacia a luat nastere in 1966 la Colibasi (astazi Mioveni), judetul Arges, avand la baza un acord intre autoritatile comuniste si producatorul francez de automobile, Renault, ce prevedea asamblarea unui model Renault sub marca Dacia. Constructia Uzinei de Autoturisme Mioveni a inceput in 1966 si s-a incheiat intr-un timp reco