Am ajuns şi să ne plătim noi pe noi, în locul banilor de la Bruxelles!
O dezbatere furtunoasă a pornit după ce preşedintele Traian Băsescu s-a declarat un susţinător al proiectului Roşia Montană. Dar, în timp ce săbiile politice se încrucişează la Bucureşti, o mină de aur zace în părăsire. La Bruxelles.
La începutul acestei luni, Comisia Europeană a propus un plan prin care cofinanţarea pe care trebuie să o asigure şase state membre la accesarea fondurilor UE va scădea, de la 15% până la 5% - un nou „Plan Marshall", cum i s-a spus. Este vorba despre Grecia, Irlanda, Letonia, Portugalia, Ungaria şi România. Astfel, în loc să cheltuiască banii pentru cofinanţarea proiectelor europene, statele din „grupa celor şase" vor putea să-i ducă spre proiecte de dezvoltare.
În cazul României, sumele ce pot fi economisite se ridică la aproape 715 milioane de euro. Başca miliardele venite gratis! Ei bine, cele 20 de tone de aur despre care preşedintele Băsescu spune că ar veni gratis la BNR ar valora ceva mai mult de 800 de milioane de euro! Pentru a lua banii europeni, România nu trebuie să mute munţii, ci doar să trimită către Bruxelles proiecte axate pe creştere economică şi ocuparea forţei de muncă. De exemplu, să creeze aşa-numitele „clustere", adică asociaţii de întreprinderi (inclusiv mici şi mijlocii), universităţi, institute de cercetare, administraţii locale, care să fie orientate spre piaţă. Tot aici intră, desigur, şi proiectele de infrastructură, care atrag la rândul lor dezvoltare.
Aţi auzit de vreo mare dezbatere pe acest subiect, în lumea politicii? I-aţi văzut pe liderii noştri dându-se de ceasul morţii să găsească proiectele cele mai bune pentru a atrage cât mai repede „aurul" de la Bruxelles? I-aţi auzit duelându-se la televizor, în idei pentru reindustrializarea României? A ţinut Guvernul vreo şedinţă specială în acest scop, eventual, con