Studenţi din Cluj şi Sibiu, coordonaţi de specialişti din ţară şi străinătate, caută timp de 10 zile urme ale fostelor drumuri romane din Apuseni. Proiectul este parte componentă a Universităţii de Vară „Drumurile romane din Ţara Moţilor“, ajunsă în 2011 la cea de-a treia ediţie.
La precedentele ediţii ale Universităţii de Vară au fost realizate cercetări pe Valea Arieşului. Până în prezent, s-au descoperit şapte puncte concludente pentru existenţa unui drum roman, cele mai multe (cinci) între localităţile Buru şi Vidolm. Celelate două sunt la Roşia Montană şi pe Platoul Bedeleu, pe raza comunei Ocoliş.
De asemenea, în alte 18 zone au fost găsite urme care indică cu probabilitate foarte mare existenţa unui căi de comunicaţie construite de romani. Drumurile erau construite, în general, pe versanţi şi fac legătura între diferite localităţi cum ar fi: Roşia Montană – Bucium, Bucium - Abrud, Sălciua – Baia de Arieş, Sălciua – Ponor – Râmeţ, Bucium - Mogoş. La Universitatea de Vară din 2011, participanţii vor cerceta zona comunei Bucium.
Citiţi luni în Adevărul despre un proiect unic în România, ce este realizat în timpul cercetărilor din Munţii Apuseni.