Din cele 800.000 de locuinţe existente în Capitală, 15-20% sunt date cu chirie, însă statul încasează impozite doar pentru jumătate dintre ele. Piaţa locuinţelor închiriate din Bucureşti este printre cele mai slab reglementate. Anual, statul pierde zeci de milioane de euro din cauza impozitelor neîncasate.
Statul nu este cel mai bun gestionar când vine vorba de impozitele colectate de la proprietarii de apartamente închiriate. Numai la nivelul Bucureştiului, „gaura" dată anul trecut de deţinătorii de locuinţe care nu şi-au înregistrat contractele de închiriere la Fisc ajunge la aproximativ 38 de milioane de euro, potrivit calculelor „Adevărul" pornind de la estimările pieţei.
Practic, în acest moment autorităţile nu cunosc exact cât ar trebui să colecteze prin impozitarea cu 16% a veniturilor obţinute de persoanele fizice din chirii. Partea plină a paharului arată că anul trecut au fost declarate în jur de 84.000 de contracte de închiriere de imobile, pentru care chiriaşii le-au plătit proprietarilor 1,2 miliarde de lei (aproximativ 305 milioane de euro), potrivit datelor furnizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bucureşti la solicitarea „Adevărul". Un calcul simplu arată că statul a încasat în jur de 49 de milioane de euro în urma impozitării.
Asta în condiţiile în care Bucureşti există în jur de 800.000 de locuinţe vechi şi noi, din care 15-20% (120.000-160.000 de unităţi) sunt închiriate, cu şi fără contract, potrivit estimărilor formulate de reprezentanţii mai multor agenţii imobiliare. „Aproximativ 50% din aceste contracte nu sunt declarate la Fisc, iar aceasta este estimarea optimistă", ne-a declarat reprezentantul uneia dintre agenţiile care operează pe piaţa chiriilor. La o chirie medie de 250 de euro, rezultă un prejudiciu anual la bugetul statului de 29-38 de milioane de euro, din impozite neplătite.
Proprietarii, speriaţi