Vizita în China a delegaţiei conduse de premierul Emil Boc pare să aibă efecte economice concrete în domeniul energiei. Compania chineză Sinovel, unul dintre liderii mondiali în tehnologie eoliană, are toate șansele să intre pe piața românească, și, implicit, cea europeană, dacă va câştiga licitaţia organizată de Electrica pentru achiziţionarea turbinelor pentru parcul eolian din comuna Frumuşiţa. Contracandidaţi chinezilor pentru contractul de 70 mil. euro sunt danezii de la Vestas.
Licitaţia organizată de Electrica pentru achiziţionarea turbinelor pentru parcul eolian din comuna Frumuşiţa, judeţul Galaţi, a intrat în faza finală. În cursa pentru câştigarea contractului de 70 mil. euro au rămas ofertele primilor doi liderii mondiali în tehnologie eoliană, danezii de la Vestas şi chinezii de la Sinovel.
Contractul vizează achiziţia a 15 turbine eoliene, cu o putere de circa 3 MW, şi infrastructura aferentă (transportul, montajul, punerea în funcţiune a parcului eolian şi servicii de mentenanţă şi service în perioada de garanţie şi post garanţie, care este de 20 de ani), conform Electrica. Valoarea estimată a turbinelor este cuprinsă între 53 mil. euro - 63 mil. euro, iar suma evaluată pentru lucrări de mentenanţă variază între 17 mil. euro şi 20 mil. euro.
Dacă danezii de la Vestas – cu afaceri de aproape 7 mld. euro, care şi-au deschis la începutul acestui an propria reprezentanţă în România -, aveau deja, in 2010, proiecte locale în valoare totală de 450 MW, pentru chinezii de la Sinovel câştigarea contractului cu Electrica înseamnă practic intrarea lor pe piaţa europeană prin poarta de est, România.
Sinovel Wind Group Co. Ltd. este prima întreprindere specializată în înaltă tehnologie din China care a dezvoltat independent, a proiectat, fabricat şi a vândut turbine eoliene la scară mare onshore şi offshore. Capacitatea totală de instalar