Urziceniul, cel mai mic oraş care a dat României o campioană, pare gol şi prăfuit după desfiinţarea echipei de fotbal. De la Bucureşti până la Urziceni sunt tot 58 kilometri, ca pe vremea când granzii Capitalei mergeau să se încline în faţa miracolului din Bărăgan.
În 2006, în România fotbalistică mijeau zorii unei minuni! Unirea Urziceni, o micuţă echipă din Bărăgan, promova în Liga I, cu Costel Orac antrenor. Era vremea în care patronul Dumitru Bucşaru, un afacerist despre care s-a spus că ar fi cotizat serios în campania electorală pentru preşedintele Traian Băsescu, se lăsa consiliat în fenomen de prieteni precum Gigi Neţoiu şi de Victor Becali.
Ultimul dintre ei i-a dat un pont, ce avea să fie mai mult decât un loz câştigător. „Mitică, dacă vrei performanţă, ia-ţi un antrenor bun, care să‑ţi facă totul. Ai nevoie de un fanatic la echipa asta. Uite, ţi-l dau pe Dan Petrescu", i-a spus Becali. „Bursucul" tocmai fusese uşchit de la Wisla Cracovia şi îşi căuta un loc de muncă aproape de Bucureşti. Treptat, Petrescu a schimbat totul la club, construind unul nou, care avea să scrie istorie în Liga I şi nu numai. Unirea a câştigat campionatul în 2009, a făcut opt puncte în Liga Campionilor (record pentru România), a mai avut două participări în preliminariile Ligii Europa şi s-a desfiinţat vara aceasta, după retrogradare, ca şi cum n-ar fi existat vreodată.
Şi-au făcut semafor, nu mai au echipă
Aceasta este senzaţia pe care o ai intrând în oraşul în care, acum două veri, 17.000 de oameni erau pe străzi ca să-şi aclame favoriţii. Singura diferenţă e că pe drumul către stadion a apărut un semafor, deci nu se mai poate spune că Urziceni e urbea fără semafoare. Aşa arată acum intrarea pe stadionul din Urziceni
După stâlpul cu becuri, urmează un giratoriu modest ca şi realizare, şi apoi stadionul. Acolo te apucă fiorii. Prin gardul ros