Revista de satiră şi umor „Punch sau un charivari londonez”, a debutat pe la jumătatea secolului al XIX-lea şi a supravieţuit onorabil până prin 2002, rămânând cunoscută mai ales pentru introducerea caricaturii în forma ei modernă. Pentru curioşi, cuvântul „charivari”, de provenienţă franceză, are sensul de serenadă zgomotoasă şi batjocoritoare, iar Punch este un personaj al spectacolelor de teatru de păpuşi prezentate pe la bâlciuri şi iarmaroace.
În anul 1879, revista cu pricina a publicat un articol care îi informa pe cititori că inventatorul Thomas Alva Edison a realizat primele mostre de lenjerie intimă (pentru ambele sexe) care anihilează atracţia gravitaţională. Zborul era la îndemâna oricui. Invenţia s-a dovedit a fi, din păcate, doar rodul imaginaţiei înfierbântate a redactorilor. Edison, aflat pe
atunci în plină glorie, devenise până şi personaj de roman. Volumul lui Garrett P. Serviss, de mult uitat, purta titlul: „Edison, cuceritorul planetei Marte”. El va rămâne poate în istoria SF pentru meritul de a fi pomenit prima oară de răpitori extratereştri, costume de scafandru spaţial şi arme bazate pe radiaţii.
Învingerea gravitaţiei rămâne destul de ispititoare pentru a reapărea în 1901 în romanul: „Primii oameni pe Lună”, semnat de H.G. Wells. Autorul foloseşte o invenţie personală, un „scut” antigravitaţional din mineralul imaginar „cavorita”, care propulsează o navă spre astrul nopţii, ferind-o de atracţia Pământului.
Dar lupta cu gravitaţia a cunoscut şi eforturi reale, de multe ori inutile, ale unor oameni de ştiinţă. Un om de afaceri de mare succes, Roger Babson, a înfiinţat şi finanţat un institut de cercetări care năzuia să combată şi să înlocuiască fizica lui Newton. Nu a reuşit.
Henry William Wallace, cercetător la divizia aerospaţială a compa-niei General Electric, a încercat ani în şir să ajungă la c