* Adrian Simionescu, şeful casei de brokeraj "Vienna Investment Trust": Şansele ca statul român să-şi vândă excedentul de 300 de milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de seră sunt aproape nule
Ţara noastră a fost suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon, potrivit anunţului făcut, ieri, de Ministerul Mediului.
Comitetul de Conformare al Protocolului de la Kyoto a comunicat, în şedinţă publică, decizia finală referitoare la neconformităţile identificate la nivelul Inventarului Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră (INEGES 2010), transmis în anul 2010 de ţara noastră.
Decizia finală a Comitetului confirmă concluziile preliminare adoptate în data de 8 iulie 2011. Potrivit acestora, a fost suspendată eligibilitatea României de a participa la mecanismele flexibile în baza articolelor 6, 12 şi 17 ale Protocolului de la Kyoto, până la rezolvarea neconformităţilor identificate. Suspendarea eligibilităţii a intrat în vigoare la comunicarea deciziei, anunţă reprezentanţii ministerului.
De asemenea, potrivit deciziei finale, România trebuie să asigure derularea şi dezvoltarea măsurilor menite să asigure îndeplinirea adecvată a tuturor activităţilor şi funcţiunilor specifice inventarului naţional şi sistemului naţional pentru estimarea emisiilor antropice de gaze cu efect de seră (GES).
Ţara noastră a luat act de decizia finală a Comitetului de Conformare şi a anunţat că va continua demersurile de asigurare a funcţionării conforme a sistemului naţional şi a inventarului naţional de emisii de GES, potrivit Ministerului Mediului.
În prezent, România implementează măsurile menite să asigure îndeplinirea cerinţelor Comitetului, urmând ca, în baza studiilor iniţiate de Ministerul Mediului, să pregătească o nouă variantă revizuită a inventarului naţional, pe care să o transmită spre evaluare Sec