Vanatoarea dupa Gaddafi nu s-a sfarsit, vanatoarea dupa banii lui abia a inceput. In cele patru decenii de "domnie" a dictatorului libian s-au adunat zeci de miliarde de dolari, majoritatea provenite din vanzarea de petrol. Conturile din strainatate ale regimului Gaddafi ar insuma peste 60 de miliarde de dolari, o suma aproape egala cu produsul intern brut anual al Libiei. Acesti bani au fost inghetati, in primavara, de banci. Acum e vorba de dezghetarea conturilor, intru binele poporului libian, reforme si reconstructia tarii dupa razboiul civil si bombardamentele NATO. Iar sefii triburilor de rebeli se sfasie intre ei, care sa primeasca o halca mai grasa.
Economii cat un PIBIntr-o evaluare din luna mai a acestui an, publicatia germana Spiegel face o clasificare a marimii aproximative a depozitelor bancare ale regimului Gaddafi. Pe primele patru locuri pe tari stau SUA - 30 de miliarde de dolari, Marea Britanie - 20 de miliarde de dolari; Germania - 9 miliarde si Austria - 2 miliarde de dolari. Aceste rezerve apartin unor institutii ale statului libian, dar cuprind si conturile personale ale lui Gaddafi si ale familiei sale.
In Germania, vanatoarea dupa banii lui Gaddafi dateaza de la inceputul anului si a fost declansata de o solicitare de tranzactie din luna februarie, la Commerzbank. 1,9 milioane de euro depusi pe contul bancii germane, apartinand lui Saif al-Arab al-Gaddafi, urmau a fi transferati pe un cont al unei banci din strainatate.
Pana nu demult, fiul de 29 de ani al lui Muammar al-Gaddafi locuise intr-o vila din Munchen, petrecand aprig cu "lumea buna" din oras. Odata cu precipitarea evenimentelor din patrie, el se intoarce la Tripoli, unde se considera ca a pierit in timpul unui bambardament aerian.
Dupa criza financiara declansata la finele anului 2008, Commerzbank a fost salvata prin garantiile statului