O zi de muncă a asistentelor de la Spitalul de Copii „Marie Curie" din Capitală înseamnă supravegherea a zeci de pacienţi, administratea tratamentului şi completarea fişelor. În unele unităţi sanitare de prestigiu din Bucureşti lipsa de personal ajunge şi la 40 %, iar autorităţile responsabile nu au soluţii.
Exodul cadrelor medicale în străinătate face ca misiunea colegilor lor rămaşi în România să fie din ce în ce mai greu de îndeplinit. Reporterii ADS au petrecut o zi cu medicii şi asistentele din spitalele cu deficit de personal din Bucureşti pentru a relata despre greutăţile cu care se confruntă aceştia.
Mariana Dinu este asistentă la secţia de Pediatrie III de la Spitalul de Copii „Marie Curie", unde deficitul de personal este de aproape 50 %. Bucureşteanca şi-a început tura dimineaţă, la ora 7.00. A climatizat secţia, apoi a început să le administreze bebeluşilor antibiotice, întrucât au început să piue sirenele de avertizare care anunţă că tratamentul din perfuzii s-a terminat. Are în grijă, împreună cu colega sa, Elena Badea, 46 de copii. Conform indicaţiilor medicale, trebuie să termine administrarea antibioticelor intr-o oră.
Garda se uneşte cu tura de zi
„Din 18 asistente câte eram am rămas doar nouă. Din cauza lipsei de personal acum avem ture de 12 ore în loc de opt. Dar de multe ori, după ce terminăm garda, a doua zi dimineaţă intrăm în tura de 12 ore. Nu îţi permiţi să greşeşti şi uneori avem cazuri de reanimare. Şi acum nu avem timp să dăm tratamentul tuturor bebeluşilor într-o oră", ne-a spus Mariana.
Asistenta ne-a arătat lista internărilor dintr-o zi:
După ce le-a administrat tratamentul bebeluşilor, asistenta a preluat noile fişe de recoltări şi s-a pus la punct cu schimbările de tratamente. La ora 9.00 a preluat încă şase bebeluşi, toţi în stare gravă. Le-a făcut hârtiile de internare şi i-a instala