Tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon a fost suspendată, statul român urmând să piardă sume considerabile
Motivul suspendării este acela că autorităţile nu au raportat corect cantitatea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel naţional
România a fost suspendată de la tranzacţionarea certificatelor verzi, motiv pentru care statul român urmează să piardă sute de milioane de euro. Decizia finală a fost luată, ieri, de Comitetul de Conformare a Protocolului de la Kyoto şi este valabilă pe termen nelimitat, până la rezolvarea neconformităţilor identificate.
Potrivit autorităţilor, principalul motiv al suspendării tranzacţionării certificatelor de emisii de carbon a fost acela că autorităţile române nu au raportat corect cantitatea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel naţional.
"Comitetul de Conformare al Protocolului de la Kyoto a comunicat, în şedinţă publică, decizia finală referitoare la neconformităţile identificate la nivelul Inventarului Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră (INEGES 2010), transmis în 2010 de România. Decizia finală a Comitetului de Conformare confirmă concluziile preliminare adoptate în 8 iulie 2011. Potrivit acestora, România trebuie să asigure derularea şi dezvoltarea măsurilor menite să asigure îndeplinirea adecvată a tuturor activităţilor şi funcţiunilor specifice inventarului naţional şi sistemului naţional pentru estimarea emisiilor antropice de gaze cu efect de seră", a informat, ieri, Ministerul Mediului.
Suspendare pe termen nelimitat
Decizia finală confirmă suspendarea eligibilităţii României de a participa la mecanismele flexibile în baza articolelor 6, 12 şi 17 ale Protocolului de la Kyoto, până la rezolvarea neconformităţilor identificate. Suspendarea eligibilităţii a intrat în vigoare la comunicarea deciziei.
"În aceeaşi decizie, Comitetul apreci