Probele scrise ale examenului de bacalaureat, sesiunea de toamnă, au început astăzi cu proba la limba şi literatura română. Deşi ministrul Educaţiei a avertizat că tentativele de fraudă vor fi aspru pedepsite, elevii au schimbat nestingheriţi fiţuici şi copiuţe între ei, în timp ce profesorii supraveghetori "s-au luat cu altele".
"Eu mi-am dat ciorna la vreo trei", povesteşte un elev de la liceul teoretic Nichita Stănescu din Bucureşti.
Întrebat de reporterii romanialibera.ro cum a reuşit să evite camerele video, elevul a spus că cei de pe rândul de la fereastră nu erau cuprinşi în raza de filmat a camerelor video, aşa că au putut să schimbe între ei ciorne. În plus, elevul susţine că nimeni nu o să se uite la toate înregistrările.
"E vrăjeală asta cu camerele. Nu se uită nimeni la atâtea înregistrări, doar în caz de reclamaţii", spune C.
Elevul mărturiseşte cu nonşalanţă că a fost văzut de profesorii supraveghetori în timp ce schimba ciornele. "M-au văzut când am luat ciorna înapoi şi ne-au întrebat: Ce faceţi acolo?, dar apoi s-au luat cu altele", spune elevul.
În ceea ce priveşte dificultatea subiectelor, elevul a declarat că "au fost ok".
62.348 de candidaţi s-au înscris pentru prima probă scrisă a Bacalaureatului.
Romanialibera.ro prezintă subiectele la limba şi literatura română:
La primul subiect, elevii trebuie să rezolve nouă cerinţe pe baza unui text la prima vedere din romanul Adela, al lui Garabet Ibrăileanu. Cerinţele vizează cunoştinţe de vocabular precum şi capacitatea de a înţelege şi comenta un text literar.
Subiectul al doilea a constă în elaborarea unui eseu despre prietenie pornind de la afirmaţia lui Nichita Stănescu, "Prietenia nu este un dor, ci o prezenţă".
La subiectul al treilea, elevii trebuie să elaboreze un eseu despre modul în care este reflectată o temă (banul, destinul, istoria, fa