Promovarea la instanţa supremă a judecătoarei Aurelia Rusu, de către Consiliul Superior al Magistraturii, este nelegală, au declarat surse din magistratură, citate de Mediafax.
Potrivit surselor citate, Aurelia Rusu a obţinut doar şapte voturi, opt fiind necesare, astfel că s-a reluat votul, ceea ce este contrar prevederilor. Reluarea votului se face doar când este balotaj între doi candidaţi, care obţin majoritatea necesară numirii şi sunt în competiţie pentru acelaşi post. În cazul de faţă, pentru cele trei postrui vacante au candidat trei judecătoare, dintre acestea fiind admisă doar Aurelia Rusu, potrivit comunicatului CSM, care nu menţionează câte voturi a obţinut.
Citeste despre interviurile de la CSM si:
Judecătoarea Mladen se dezice de „Ilie Puşcărie”
Biroul de presă al CSM a comunicat, pentru agenţia MEDIAFAX, că reluarea votului s-a reluat în baza hotărârilor Consiliului 114/2008 şi 1.408/2009, care permite ca atunci când candidatul nu obţine numărul necesar promovării să fie reluată votarea, în cadrul aceleiaşi şedinţe a Consiliului Superior al Magistraturii.
Pe surse, Dumbravă a votat-o pe Rusu
Surse din magistratură afirmă că nu a fost balotaj între doi candidaţi, situaţie care ar fi permis reluarea votului, Rusu neîntrunind majoritatea necesară (de opt voturi), astfel că numirea ei este "vădit nelegală". În prima rundă, Rusu a obţinut şapte voturi "pentru" şi şapte împotrivă. Sursele citate afirmă că, deşi preşedintele CSM, Horaţius Dumbravă, a susţinut că este nelegală reluarea votului, el a votat-o pe Aurelia Rusu.
Trei judecători pe un loc
Luni, Biroul de presă al CSM a informat că judecătoarea Aurelia Rusu a fost promovată de Consiliul Superior al Magistraturii la Secţia civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în timp ce Adriana Popescu şi Mirela Vişan nu au în