Volumul „Hoţul de cărţi" a stat 200 de săptămâni în topul celor mai bine vândute cărţi realizat de New York Times şi a fost pe primul loc la vânzări pe site-ul specializat Amazon.com. Cine este omul care a reuşit să atingă această performanţă?
Markus Zusak este australian de origine, acum de 36 de ani, şi a crescut ascultând poveşti despre Germania nazistă. Tatăl lui este austriac, iar mama germană. Amândoi au trăit ororile războiului în timpul copilăriei, unul în Viena, celălalt în München. Markus a aflat de la ei despre bombardarea Münchenului şi despre evreii care erau mânaţi spre lagăre prin micul oraş natal al mamei lui.
A ştiut dintotdeauna ce poveste voia să aştearnă pe hârtie. „Am în minte aceste imagini cu băieţi mărşăluind impecabil şi salutând cu 'Heil Hitler' şi ideea că toată lumea în Germania gândea la fel. Dar mai existau copii rebeli care nu respectau regulile şi oameni care îi ascundeau pe evrei şi pe alţi oameni în casele lor. Aşadar, Germania nazistă avea şi o altă latură", declara Zusak într-un interviu cu The Sydney Morning Herald.
La vârsta de 30 de ani, Zusak se evidenţiase deja ca unul dintre romancierii poetici şi inovatori ai zilelor noastre. Odată cu publicarea „Hoţului de cărţi" (2005), el a devenit un „fenomen literar", sunt de părere criticii americani şi australieni. Volumul de faţă a fost tradus deja în peste 30 de limbi. Volumul apare in limba romana la editura Rao.
Cartea s-a aflat în topurile vânzărilor din Brazilia, Irlanda, Taiwan şi în Top 5 din Marea Britanie, Spania, Israel şi Coreea de Sud. A fost declarată Cartea anului şi a fost distinsă cu o serie de premii începând cu Commonwealth Writers Prize for Best Book (South East Asia & South Pacific, 2006) şi Publishers Weekly Best Children Book of the Year (2006), până la Book Sense Book of the Year (2007).
Povestea, pe scurt
Liesel Meminger şi