În lipsa unui nou regulament, societatea civilă şi un fost ministru al justiţiei propun testări periodice pentru candidaţii la ÎCCJ. Sursa: CODRIN PRISECARU
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va lua astăzi în discuţie candidaturile depuse pentru cele 15 posturi vacante de judecător de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Proba va consta într-un interviu în faţa plenului Consiliului. În cazul candidaţilor pentru Secţia Penală, proba orală va începe de la ora 16.00.
Grabă suspectă
Laura Ştefan, expert anticorupţie în cadrul Societăţii Academice Române (SAR), susţine că nu există nicio explicaţie rezonabilă pentru susţinerea acestor interviuri decât dorinţa de a promova anumiţi oameni: "CSM a continuat acestă procedură, deşi ar fi putut să facă un alt Regulament, dacă primul a fost blocat de instanţă. Consiliul este singurul vinovat în toată această poveste. Atunci când a rămas fără procedură, trebuia să relanseze dezbaterile pentru un nou regulament de promovare a judecătorilor la instanţa supremă", a declarat pentru, "Evenimentul Zilei", Laura Ştefan.
Noul regulament
Expertul SAR susţine că soluţia pentru a ieşi din impas ţine de crearea unei noi baze legislative, o lege votată de Parlament sau un nou regulament aprobat de CSM.
"Numai aşa pot fi introduse mai multe elemente de transparenţă. Procedura actuală nu asigură şanse egale pentru competitori. Selecţia judecătorilor ar trebui făcută un pic altfel. De exemplu, comisia de examinare să fie formată din profesori universitari, reprezen tanţi ai societăţii civile etc. Nu este normal ca o promovare de acest gen să ţină de voturile secrete ale membrilor CSM", spune Laura Ştefan.
EXPLICAȚIE. Expertul anticorupție Laura Ștefan nu înțelege de ce CSM nu a elaborat un alt regulament
Evaluare continuă
Fostul ministru al justiţiei, Cristian Diaconescu,