Dupa ce s-a angajat in fata institutiilor internationale ca va privatiza o serie de companii prin bursa, statul roman face promisiuni serioase in acest sens. In caz ca se vor si concretiza, anul viitor va fi unul de glorie pentru Bursa de Valori Bucuresti. Insa, ofertele de vanzare programate nu trebuie doar sa aiba loc, ci sa se si incheie cu succes. Au invatat guvernantii lectia esecului ofertei de la Petrom?
Lista de privatizari prin bursa include Romgaz, Romtelecom si recentul Tarom, pentru 2012, plus SPO-urile de la Transgaz si Transelectrica programate pentru aceasta toamna.
In cazul companiei nationale aeriene, guvernul a aprobat, miercuri, vanzarea pe bursa a unui pachet de actiuni reprezentand 20% din capitalul social al Tarom, potrivit angajamentelor convenite cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana. Decizia a fost luata printr-o hotarare de aprobare a Strategiei de privatizare a Societatii Nationale Transporturi Aeriene Romane "Tarom SA".
Valentin Ionescu (foto), directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, a declarat intr-un interviu acordat Wall-Street.ro ca a discutat in urma cu doua luni cu ministrul Anca Boagiu despre privatizarea Tarom si CFR Marfa.
„Concluzia discutiilor a fost ca vor alege Bursa pentru a vinde pachetele respective. Ne-am fi dorit sa aiba si un calendar exact al ofertelor, dar anuntul de miercuri este un pas inainte. Aceleasi discutii le-am purtat si cu Ministrul Telecomunicatiilor despre Romtelecom, programat pentru 2012. Singura problema de acolo era daca listarea sa aiba loc inainte sau dupa fuziunea cu Cosmote. Pentru noi nu conteaza asa de mult, important este sa acoperim acest sector care lipseste. De asemenea, am vorbit si cu Posta Romana dar, ca si in cazul CFR Marfa, trebuie 1-2 ani de restructurare si pregatire pentru cota Bursei”, a explicat Ionescu.
In opinia sa, aco