Omul modern este copleşit de situaţii în care trebuie să aleagă, iar uneori luarea unei decizii ajunge un factor de stres foarte mare, poate genera fobii şi anxietate, explică psihologul Keren Rosner.
Dacă în trecut parte din deciziile unui tânăr erau luate de familia de bază, azi independenţa este plătită şi prin acest tribut al responsabilităţii deciziilor. În timp ce copiii fac, în general, alegerile spontan, bazate pe stimulii de moment, persoanele în vârstă lei iau conform experienţei, obiceiurilor şi regulilor deja formate. Multitudinea deciziilor sunt concentate pe tineri, care sunt la începutul vieţii sociale, profesionale şi de familie. Varietatea oportunităţilor din toate domeniile e atât de vastă, încât pot să fie o problemă în loc de a fi o facilitate. „Important este să trăim bucuria şi entuziasmul deciziilor, să trăim fascinanţia varietăţii posibilităţilor, să nu permitem să fie prilej de angoasă şi repulsie. Deciziile fac parte din viaţa noastră să nu le lăsăm să ne strice bucuria, ci, dimpotrivă, să contribuie la miracolul vieţii", explică Rosner. Internetul ajută şi nu prea Potrivit specialistului, trăind într-o lume în care există o explozie de posibilităţi şi decizii posibile nu garantează găsirea opţiunii celei mai adecvate. Circulaţia de informaţii şi permanenta rearanjare socială, schimbările rapide îl determină pe omul modern să înveţe să ia decizii tot aşa de repede ca şi apariţia de noi variante.
„Internetul face să crescă ofertele decizionale şi, în acelaşi timp, ajută la selectarea criteriilor personale în a lua decizii, face totul să fie mai rapid şi mai eficient, nu însă şi mai puţin obositor psihic. Sunt reduse eforturile fizice şi formalităţile, timpul de a obţine multe informaţii, soluţii, oferte, dar efortul de a lua decizia este amplificat proporţional cu multitudinea de şanse", detaliază psihologul. Strategii în f