Recent, la Giurgiu a demarat proiectul pentru realizarea Centrului Regional pentru Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil, derulat de Oficiul Român pentru Imigrări.
Valoarea totală a proiectului, care cuprinde amenajarea unor spaţii de locuit, dar şi condiţii pentru dezvoltarea unor deprinderi utile şi îmbunătăţirea informării solicitanţilor de azil se ridică la aproximativ 94.000 de euro. Din această sumă, trei sferturi sunt suportate din bugetul Fondului European pentru Refugiaţi, iar restul din bugetul propriu al Oficiului Român pentru Imigrări. „Capacitatea centrului este de circa o sută de persoane, şi va deservi zona de sud a ţării, în condiţiile în care Centrul de Primire Refugiaţi şi Solicitanţi de Azil din Otopeni este arhiplin, fiind singurul din ţară la acest moment”, a declarat comisar şef Florian Călin, şeful Biroului pentru Imigrări al Judeţului Giurgiu.
Pentru ca proiectul să poată fi dus la îndeplinire, a fost necesară încheierea unui parteneriat cu Primăria Muncipiului Giurgiu, în vederea sprijinirii susţinerii unor activităţi specifice.
Fără bani de la bugetul local
De altfel, singura îndatorire a municipalităţii este de a desemna un reprezentant în comitetul de proiect, reprezentant căruia îi vor fi puse la dispoziţie toate consumabilele.
Într-un cuvânt, contribuţia financiară de la bugetul local este zero, în acest caz. Durata acordului semnat între primăria Giurgiu şi Oficiul Român pentru Imigrări este de nouă luni, acordul fiind aprobat în unanimitate şi fără comentarii de toţi cei 19 consilieri locali prezenţi la ultima şedinţă a lunii august.
Centrul Regional pentru Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil din Giurgiu se realizează în incinta vechii unităţi militare de grăniceri, actualmente dezafectată, şi se preconizează să fie dat în funcţiune la jumătatea lunii septembrie. @N