"Nici o campanie de responsabilizare nu misca latura sensibila a proastelor deprinderi precum amenda sau munca in folosul comunitatii", scrie autorul proiectului "O Romanie mai curata", introdus in concursul Restart Romania. Singura arma eficienta impotriva celor care arunca gunoaie oriunde vad cu ochii sunt amenzile. Cum ar putea functiona un sistem al "politiei gunoaielor"? Ce avantaje ar putea aduce tehnologia IT acestui proiect? Credeti ca biciul amenzilor va reusi sa stopeze murdarirea Romaniei?
Cititi mai jos propunerea "O Romanie mai curata".Problema este arhicunoscuta, face parte din cotidian si unii s-au nascut cu ea si parasesc aceasta lume fara sa o fi perceput. Altii, tot mai putini, isi manifesta nedumerirea: in casa tot pe jos scuipa cojile de la seminte? Sau: daca a carat pet-ul plin cu bere, cum de nu-l duce inapoi gol si sa-l arunce la gunoi?
Cum putem schimba mentalitatea celor care murdaresc in continuare natura? Foarte simplu, as spune, si cu siguranta, dupa ce veti parcurge randurile urmatoare, imi veti da dreptate.
1. Am in vedere autorizarea unui program de formare in competente sociale si civice prin care vor fi pregatiti un numar de, sa spunem, 60 de persoane (pot incepe cu angajati ai politiei locale). 60 de persoane inseamna 4 grupe, iar durata unui program de formare este de 2 saptamani. Vor fi parcurse module de comunicare, negociere, solutionarea conflictelor.
2. Acesti agenti (de mediu) vor avea rolul sa mearga pe teren, in special in zilele de sarbatoare legala, la sfarsit de saptamana, chiar si prin mijloacele de transport sau in statii - caz in care pot fi imbracati in civil, dar intotdeauna in grupuri de cate 5 agenti. Nu vor avea dreptul sa incaseze amenzi dar vor intocmi procese verbale de constatare, similare celor eliberate de controlorii de pe mijloacele de transport in comun. Vor viza l