O săptămână de petrecere tradiţională a fost comprimată, ieri, în trei ore, cu participarea a 200 de „actori” de ocazie. Personajele principale ale nunţii de acum un secol au fost Ionela şi Mihai Popescu, din Galeş, care sunt căsătoriţi de 13 ani.
Veselie mare, chiote, muzică populară şi jocuri care au ridicat praful de pe uliţele satului din incinta Muzeului Viticulturii şi Pomiculturii de la Goleşti. De toate acestea au avut parte, ieri, toţi oaspeţii şi localnicii care au venit, cu mic cu mare, să vadă cum arată o nuntă de acum 100 de ani. Manifestarea a făcut parte din seria de evenimente dedicate Sărbătorilor Argeşului şi Muscelului, iar intenţia Consiliului Judeţean Argeş a fost aceea de a readuce în atenţia publicului tradiţiile şi obiceiurile apuse din zona de nord a judeţului.
Click pe poze pentru a vedea galerie foto!
“Actorii” au fost 50 de locuitori din Galeş, care au venit cu costumele lor tradiţionale şi cei 150 de membri de la trei ansambluri din Argeş.
Mirele, bărbierit cu… sapa
Mirii au fost Ionela şi Mihai Popescu, din Galeş, care sunt căsătoriţi şi în realitate, de 13 ani şi au doi copii. Ei şi-au luat în primire domiciliile de ocazie, instalate în căsuţele tradiţionale din cadrul complexului muzeal, iar sărbătoarea a început. Prima etapă a fost cea a bărbieritului mirelui. Frumos îmbrăcat, cu cămaşă de in, ilic, iţari, toate curate şi apretate, ginerele a fost pus pe un scaun, iar un flăcău a venit să-l radă, arătându-i, pe rând, spre spaima mirelui, o sapă, o coasă şi chiar un topor. După ce este bărbierit, urmează hora sa, la care iau parte rudele şi prietenii din sat. Ulterior, atât socrii mari cât şi socrii mici pregătesc “merindele” pentru a le trimite fiecare celuilalt. Printre alimentele depozitate în câte un sac, aceştia nu au uitat să strecoare şi bolovani, sticle de zeamă de varză, castraveţi sau