Simpozionul organizat de Federal Reserve la sfârşitul săptămânii trecute a fost o reuniune a şefilor de bănci centrale din întreaga lume. La începutul discursului său, noua şefă a FMI, Christine Lagarde, s-a scuzat că ea însăşi nu este preşedinte de bancă centrală, pentru ca apoi să rostească cele mai dure cuvinte despre economia mondială din întreaga pleiadă de discursuri susţinute la Jackson Hole, SUA.
Christine Lagarde a subliniat că economia mondială intră într-o nouă fază periculoasă, în care primează convingerea că liderii nu sunt capabili să ia deciziile de care este nevoie. Este o situaţie pe care trebuie să o corectăm urgent, a mai spus şefa FMI, care a trasat o listă lungă de măsuri necesare pentru a sprijini creşterea economică.
Printre aceste măsuri, recapitalizarea obligatorie a băncilor europene a atras atenţia întregii lumi. Christine Lagarde a declarat că este necesar să fie întrerupte "lanţurile de contagiune" în criza europeană. Ea a adus aminte de politica americană în timpul crizei din 2008, când Federal Reserve a obligat băncile să efectueze operaţiuni de recapitalizare. Dacă ar fi necesar, instituţiile financiare europene ar trebui recapitalizate chiar şi cu fonduri publice. Acestea ar putea proveni şi din Mecanismul European de Stabilitate Financiară.
În acest context, America ar trebui să oprească valul de credite nerambursate, scăderea preţurilor pe piaţa imobiliară şi continua diminuare a cheltuielilor gospodăreşti.
În ceea ce priveşte problemele bugetare, Christine Lagarde a exprimat aceleaşi principii ca Ben Bernanke, şeful Federal Reserve, anume regândirea fiscalităţii, pentru a evita deficite pe viitor şi a susţine creşterea economică în prezent.
Deşi majoritatea măsurilor sugerate de şefa FMI se referă la SUA şi Europa, marile economii emergente nu au fost uitate în discursul său. "Echilibrarea econom