Lucrurile par să își revină la un oarecare normal după turbulențele din ultimele săptămâni. „Normal” înseamnă că economia globală nu se întoarce în recesiune, investitorii nu se mai aruncă în active de siguranță, iar monedele în recapătă valorile „reale”. Dar dacă economia zonei euro va încetini va fi, totuși, afectată și economia României.
Etapa de panică în privința zonei Euro pare a fi lăsată în urma, după cum arată analiștii X-Trade Brokers România. Chiar dacă recent apele s-au învolburat din nou în Grecia, ducând valoarea plătită pentru datoria Greciei la niveluri „ridicole”, traduse prin randamente de peste 47% pentru împrumuturi pe doi ani, moneda unică europeană a evitat febra, scuturând piețele valutare doar cu unele „strănuturi”. „Comenzile de bunuri de folosință îndelungată au readus încrederea că încetinirea economiei SUA este poate doar o dezechilibrare, iar traiectoria de creștere va fi reluată. Cel mai important a fost însă mesajul de încredere venit din partea liderului Federal Reserve, care a semnalat că economia americană își continuă revenirea treptată și, în cazul în care va fi nevoie, va apela la instrumente de politică monetară. De aici și până la a anticipa o nouă deblocare a lichidităților pentru sistemul financiar a fost doar un pas și unii investitori l-au făcut, redevenind astfel interesați de cumpărarea de acțiuni”, spune Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.
Francul elvețian a avut de suferit după sugestia unei noi acțiuni de sprijin monetar din SUA, care a liniștit spiritele, reducând apetitul pentru adăpostirea capitalurilor în Elveția. Francul a continuat astfel o tendință imprimată după aprecierea alertă până aproape de paritate cu euro. La scăderea sa a contribuit însă puternic amenințarea din partea SNB (Banca Centrala a Elveției) prin fixarea unui curs de schimb între euro și franc, împ