Un caz tipic de relaţie comercială mai mult decât originală pe care o are România cu spaţiul comunitar e cea legată de carnea de porc. Deşi, odată cu focarele de pestă porcină, epidemie apărută mai întâi în Timiş în 2007, s-a decis blocarea exporturilor româneşti de carne de porc către spaţiul european, România importă masiv carne de porc din ţările comunitare, şi nu a fost de acord să întrerupă importurile nici când în Germania, în acest an, a apărut scandalul cărnii de porc infestate cu dioxină.
350 de milioane de euro, factura pentru importurile de carne de porc
Poate şi ca urmare a specificului bucătăriei tradiţionale româneşti, românii continuă să rămână mari consumatori de carne de porc. Şi, deşi în ţară există o tradiţie agricolă legată de creşterea porcilor, specialiştii din industria agro-alimentară susţin că tot mai puţini români consumă carne de porc românească proaspătă, o bună parte din carnea vândută ca “proaspătă” în marile magazine de profil din ţară fiind de fapt carne de import, decongelată.
Statisticile legate de importuri confirmă şi ele acelaşi lucru : carnea de porc este principalul produs agro-alimentar importat de România, iar anul trecut s-au cheltuit peste 350 milioane euro pe carnea de porc adusă din străinătate. Motivaţia acestei stări de fapt, la nivel oficial, e legată de faptul că o bună parte din marile combinate de stat de creştere a porcilor au fost distruse şi, deşi există încă mari combinate private postdecembriste (cum e în Timiş Smithfield, care a preluat fostul combinat Comtim), România nu-şi poate asigura necesarul intern.
Anul trecut România a importat peste 230.000 de tone de porci şi carne de porc (33.000 de tone de porci vii şi aproape 200.000 de tone de carne proaspătă, congelată sau refrigerată). Întreaga cantitate a fost adusă din state ale U.E.
E adevărat, ex