Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis la finele săptămânii trecute mai multe ordonanţe prin care a sancţionat cu avertisment firmele din grupul lui Cătălin Chelu pentru că nu au derulat oferte publice la 12 companii de pe bursă la care omul de afaceri a ajuns să deţină pachete de control.
"Dl. Chelu Cătălin Constantin, prin societăţile pe care le controlează şi doamna Simion Cati-Constanda au achiziţionat acţiuni care le conferă controlul asupra societăţilor: Comat Galaţi, Electroargeş Curtea de Argeş, Mecanica Rotes Târgovişte, Argus Constanţa", se arată în rapoartele CNVM.
Arbitrul pieţei a stabilit că omul de afaceri şi persoanele cu care acţionează concertat sunt obligaţi să depună oferte de preluare pentru firmele Argus Constanţa (UARG), Altur Slatina (ALT), Carbochim Cluj (CBC), Electroargeş Curtea de Argeş (UARG), Lactate Natura, Mecanica Rotes (METY), Comat Galaţi, Mobila Rădăuţi, Aurora Tg. Frumos, Faimar Baia Mare (FMAR), Galfinband.
Cătălin Chelu ar putea scoate astfel din buzunar circa 137 mil. lei (32,5 mil. euro) pentru respectivele oferte publice dacă acestea s-ar derula la preţul actual de pe bursă.
Principala miză privind ofertele publice de preluare este Argus Constanţa, unde CNVM a stabilit că omul de afaceri controlează indirect 38,3% din acţiuni şi trebuie să lanseze ofertă pentru restul de 61,7% din acţiuni, pachet evaluat în prezent la 95,5 mil. lei (22,6 mil. euro).
Pe de altă parte, Cătălin Chelu spune că SIF Oltenia, omul de afaceri Florin Pogonaru şi Business Capital for Romania-Opportunity, vehiculul de investiţii al BCR care a achiziţionat recent un pachet de 6,3% din acţiunile Argus Constanţa de la Prodplast Bucureşti, acţionează concertat şi de aceea ar trebui să deruleze la rândul lor ofertă publică de preluare pentru Argus. Într-o scrisoare deschisă adresată CNVM, Că