Reuniunea liderilor lumii financiare de la sfârşitul săptămânii trecute din staţiunea montană americană Jackson Hole a fost marcată de teama că Europa, SUA şi alte state avansate ar putea reintra în recesiune după ani de luptă cu o criză financiară care a forţat guvernele să pompeze mii de miliarde de dolari în economii.
Având în faţă perspectivele unor noi prăbuşiri economice, şefii celor mai influente bănci centrale ale lumii au subliniat că nu mai pot stimula creşterea cu masă monetară, iar iniţiativa eforturilor de prevenire a recesiunii cade acum în seama guvernelor. Astfel, politicienii americani trebuie să elaboreze un plan credibil de limitare a datoriilor pe termen lung, iar europenii trebuie să găsească soluţii permanente pentru criza datoriilor, scrie The Wall Street Journal.
Lagarde avertizează că economia mondială a intrat într-o nouă fază, periculoasă
Noul director general al FMI Christine Lagarde, într-o analiză cu tentă pesimistă a economiei, a avertizat liderii mondiali că sunt necesare acţiuni urgente pentru a elimina ameninţarea recesiunii şi a unei noi crize financiare.
"Am putea vedea fără efort răspândirea slăbiciunilor către economiile majore şi chiar o criză de lichiditate distrugătoare", a avertizat Lagarde, citată de The Telegraph.
Pentru reducerea riscurilor, şeful FMI cere recapitalizarea "substanţială" şi obligatorie a băncilor europene. Recapitalizarea ar trebui în primul rând finanţată din surse private, a menţionat oficialul, adăugând că finanţarea ar putea veni şi dintr-un fond de bailout european.
"Evenimentele din această vară ne arată că am intrat într-o nouă fază, periculoasă. Mizele sunt clare. Riscăm să vedem frânată revenirea economică deja fragilă, aşa că trebuie să acţionăm imediat", spune Lagarde, care a cerut liderilor lumii să se folosească de summitul G20 din noiembrie pentru