Clasificarea universităţilor, proces demarat în primăvară şi care ar fi trebuit să se încheie până acum, îi pune în încurcătură pe cei care intenţionau să se înscrie la un masterat. Rectorii universităţilor private, dar şi unii conducători ai unor universităţi de stat se plâng că nu pot organiza deocamdată concursurile de admitere.
Un lucru e cert: nimeni nu contestă nevoia unei ierarhizări mai corecte a universităţilor, motiv invocat de altfel de Ministerul Educaţiei în demararea procesului de clasificare a universităţilor. Rectorii susţin însă că procesul nu a fost bine gândit, a fost pus în practică pripit, ceea ce nu a făcut decât să creeze confuzie în rândul celor care doreau să se înscrie în această toamnă la un masterat, dar şi printre universităţi, mai ales că multe dintre ele abia acreditaseră, în urmă cu un an sau doi unele programe de masterat. Pottrivit vechii legi a educaţiei, această acreditare ar fi urmat să rămână valabilă timp de cinci ani. În practică, rectorii nu ştiu acum dacă acest lucru mai este valabil.
Unele universităţi au făcut înscrieri
Potrivit datelor ARACIS (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior), numărul de masterate la forma de zi, acreditate doar în 2011, a ajuns la 500. Pentru forma de ID şi fără frecvenţă au fost acreditate 27 de masterate. Costul pentru acreditarea unui program de masterat este de 3.743 lei şi ar trebui să aibă o valabilitate de 5 ani.
Corneliu Burileanu, prorector al Politehnicii bucureştene, e convins că această universitate nu va avea probleme la clasificare, motiv pentru care s-au făcut deja unele înscrieri. „Faptul că am annunţat ce masterate vom organiza este în spiritul legii, care arată că orice examen trebuie să aibă o metodologie înainte cu 6 luni. Pe de altă parte, clasificarea îţi dă dreptul să organizezi examen" a spus Burileanu.
P