Desi bunicii sau chiar parintii nostri pretuiau o cana de lapte proaspat muls, nefiert, in prezent putini mai avem pe langa casa o vaca pentru a carei stare de sanatate si conditii in care este mulsa putem garanta. De aceea, a consuma lapte nefiert poate fi periculos.
Indiferent ca este vorba de lapte, iaurt, branza sau inghetata care au la baza lapte nepasteurizat, pot aparea probleme de sanatate. S-a dovedit ca laptele crud poate fi vinovat de aparitia tuberculozei, difteriei, a febrei tifoide si nu numai, conform Suite101.com. Si asta pentru ca virusuri, bacterii si paraziti pot contamina usor laptele crud.
Cateva dintre microorganismele ce pot infecta oamenii prin consumul de lapte crud sunt Campylobacter jejuni, Listeria, Mycobacterium bovis, Brucella, Salmonella, E. coli, Giardia si nu numai. De multe ori, laptele poate fi contaminat chiar de fermieri, atunci cand il colecteaza.
Unul dintre motivele pentru care laptele crud este usor contaminabil este acela ca din punct de vedere nutritional este ideal pentru bacterii, virusuri etc. Laptele, crud sau pasteurizat, contine o abundenta de nutrienti esentiali, cum sunt proteinele, carbohidratii si calciul, care constituie un mediu excelent pentru bacterii si alte microorganisme.
In plus, nici nu se poate sti daca un lapte este sau nu contaminat, pentru ca nu exista un miros sau un gust specific si nici indici de ordin vizual care sa trimita cu gandul la contaminare.
Desi bunicii sau chiar parintii nostri pretuiau o cana de lapte proaspat muls, nefiert, in prezent putini mai avem pe langa casa o vaca pentru a carei stare de sanatate si conditii in care este mulsa putem garanta. De aceea, a consuma lapte nefiert poate fi periculos.
Indiferent ca este vorba de lapte, iaurt, branza sau inghetata care au la baza lapte nepasteurizat, pot aparea