Politicile financiare ale cancelarului german sunt ţinta unor critici interne fără precedent. Coaliţia la guvernare riscă să se rupă. Angela Merkel riscă să nu obţină o majoritate parlamentară la votul privind stabilizarea euro. Opoziţia propune organizarea de alegeri anticipate.
Angela Merkel, „cea mai puternică femeie din lume", cum a numit-o revista Forbes, este ţinta unor critici dure în sânul propriei coaliţii. După fostul cancelar Helmut Kohl şi actualul preşedinte al Republicii, Christian Wulff, acum membri ai liberalilor, parteneri în Executivul de la Berlin, critică măsurile economice susţinute de Merkel la nivel european. Bundestagul, Camera inferioară a Parlamentului german, va decide în septembrie dacă va valida sau nu noul ajutor pentru Grecia.
Criticată de colegii creştin-democraţi
Şeful comisiei pentru Afaceri Interne din Bundestag, Wolfgang Bosbach (CDU), s-a arătat sceptic în privinţa pachetului de măsuri economice pentru zona euro susţinut de şefa de partid, Angela Merkel. „Ştiu că este o problemă când guvernul nu are majoritatea într-o asemenea chestiune, dar nu pot să votez contra convingerilor mele", a declarat Bosbach, citat de cotidianul „Die Welt". Într-o emisiune la postul de televiziune ZDF, creştin-democratul a avertizat că, aşa cum merg lucrurile, UE se va transforma într-o comunitate a datoriilor comune, lucru pe care nu-l poate accepta". Opinia este împărtăşită şi de şeful fracţiunii parlamentare a liberalilor, Rainer Brüderle, care nu este de acord cu declinarea competenţelor economice ale guvernelor naţionale în favoarea unui guvern european, aşa cum vor cancelarul Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy.
23 de trădători în Bundestag
Potrivit revistei „Focus", până acum, 23 de parlamentari din coaliţia la guvernare, formată din conservatori (CDU-CSU) şi liberali (FDP), su