Deşi slăbită şi retrogradată în furtună tropicală, Irene a lovit dur ieri după-amiază provinciile canadiene de pe coasta Atlanticului şi sud-estul Quebecului, aducând ploi şi vânturi violente şi privând de curent electric sute de mii de case. Din SUA, preşedintele Barack Obama a avertizat că pericolul încă nu a trecut, inundaţiile şi penele de curent continuând să ameninţe Statele Unite, chiar dacă furtuna Irene a ajuns în Canada. Sursa: Reuters
Într-o intervenţie televizată transmisă de la Washington, liderul de la Casa Albă a declarat că pericolul nu a trecut, pentru că râurile, cu debitul sporit, ar putea deversa.
"Vreau ca oamenii să înţeleagă că nu s-a sfârşit. Eforturile de răspuns şi refacere vor fi următoarea operaţiune şi le cer americanilor din zonele afectate să continue să asculte de autorităţile locale şi ale statului", a declarat Obama. "Vreau să subliniez că impactul acestei furtuni va fi resimţit pentru o perioadă de timp şi eforturile de reconstrucţie vor dura săptămâni sau chiar mai mult", a mai spus liderul de la Casa Albă.
21 de morți și pagube de miliarde
BBC notează că uraganul a provocat moartea a 21 de oameni și pagube materiale semnificative. Pottrivit ”New York Times”, costurile totale ale pagubelor ar fi de 7 miliarde de dolari.
Cei peste 300.000 de oameni evacuaţi din zonele joase ale New Yorkului au fost lăsaţi astăzi să se întoarcă acasă.
Încă de aseară, primarul New York-ului a început să facă bilanțul: peste 600 de arbori culcați la pământ, 63.000 de case private de electiricitate în oraș și peste 750.000 pe întreg teritoriul statului New York. Conform guvernatorului statului, va fi necesară o săptămână pentru repunerea în funcțiune a liniilor de electricitate. Cele trei aeroporturi principale se vor deschide azi. Tot astăzi este de aşteptat ca circulaţia metroului la New York să se reia