Cea de a doua sesiune a Bacalaureatului nu este cu nimic diferită faţă de prima. Dacă în vară condiţiile de supraveghere au fost stricte, iar elevii au încercat să copieze la greu, la fel s-a întâmplat şi astăzi, când a avut loc proba scrisă la limba şi literatura română.
La prima probă scrisă a sesiunii de toamnă a Bacalaureatului 12 elevii au fost eliminaţi din săli din cauză că au încercat să fraudeze testarea.
„Aceştia au fost depistaţi la centrele de examen din Brad (un candidat), Călan (patru candidaţi), Deva (doi candidaţi), Hunedoara (trei candidaţi) şi Vulcan (doi candidaţi). Au fost prinşi cu cărţulii miniaturizate, cu comentarii luate de pe Internet sau având la ei copiuţe în format mic”, a declarat Alexandru Lăutaru, inspector şcolar general.
Din cei aproape 3.000 de absolvenţi de clasa a XII-a declaraţi respinşi în luna iunie, doar 1765 s-au înscris pentru reexaminare în această toamnă. Din totalul acestora, 256 au absentat.
Cei care au fost, totuşi, prezenţi, au primit un text din Garabet Ibrăileanu, pe baza căruia au avut de rezolvat nouă cerinţe, printre care precizarea unor sinonime şi explicarea rolului unor puncte de suspensie.
Cel de-al doilea subiect de la limba şi literatura română a constat în întocmirea unui text argumentativ de 10-15 rânduri pornind de la afirmaţia lui Nichita Stănescu: "Prietenia nu este un dor, ci o prezenţă".
La subiectul al treilea candidaţii au avut de redactat un eseu de două-trei pagini în care să evidenţieze cum se reflectă o tema (banul, destinul, istoria şi familia) într-o nuvelă studiată.