Brokerii aşteaptă să vadă cum vor reacţiona investitorii la discursul şefului Fed de la finele săptămânii trecute care a condus la creşteri pe bursa americană, însă spun că în continuare investitorii stau pe margine aşteptând ca acţiunile să se ieftinească şi mai mult.
Situaţia de pe burse rămâne una tensionată, investitorii ducând din nou cotaţia aurului spre maximele istorice, vineri preţul aurului apreciindu-se cu 3,9%, la 1.831 de dolari/uncie. Bursa de la Bucureşti a scăzut vineri cu 0,7% (pe indicele BET), în linie cu pieţele internaţionale, însă în ultima săptămână a avansat cu 2,4%, aceasta fiind prima creştere după şase săptămâni de scăderi. Cele mai puternice scăderi s-au înregistrat în perioada 1-12 august, când agenţia de rating Standard&Poor's a retrogradat ratingul SUA aruncând în aer pieţele.
De la mijlocul lunii iulie, când pieţele au dat primele semne de slăbiciune, şi până în prezent, acţiunile SIF Moldova (SIF2) şi SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lovite pierzând peste 30% din valoare, la fel ca şi titlurile Erste Bank (EBS). Acţiunile Petrom (SNP) şi BRD au scăzut în aceeaşi perioadă cu peste 20%, în timp ce Fondul Proprietatea (FP) a pierdut 16%.
Directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest, Mihai Mureşian, spune că cei mai mulţi investitori de la BVB au aşteptat vineri discursul şefului Fed, Ben Bernanke, deoarece toate pieţele vor reacţiona la declaraţiile acestuia şi, implicit, mişcările de pe bursele externe vor avea ecou şi pe piaţa de la Bucureşti.
După închiderea şedinţei de la Bucureşti, şeful Fed a spus că dispune în continuare de pârghii pentru a stimula economia, dar la momentul actual preferă să mai aştepte. Bernanke va ţine următorul discurs pe data de 20 septembrie.
Declaraţiile şefului Fed au determinat o creştere pe bursa americană, care a urcat cu 1,5% pe indicel