BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, a redus cu un punct procentual prognoza de creştere economică pentru anul viitor de la 3,9% la 2,9%, invocând perspectiva prelungirii tensiunilor din zona euro cu impact asupra României atât la nivelul cererii pentru exporturi, cât şi al fluxurilor de capital.
"70% din exporturi sunt orientate spre UE, în timp ce Germania şi Italia sunt principalii parteneri, având o cotă de circa 30% din total. Industria a arătat deja semne de slăbiciune în contextul declinului cererii externe, iar trendul s-ar putea prelungi în 2012, cu impact direct asupra ciclului de business. De asemenea, investitorii s-au arătat reticenţi în a plasa bani într-o economie care de-abia răsuflă şi astfel investiţiile străine directe au rămas pe minus, semnalând deja că investiţiile de capital nu vor avea o contribuţie atât de mare la creştere aşa cum estimam", scriu analiştii BCR într-un raport.
Banca estimează în acelaşi timp o revenire lentă a consumului privat. Pentru 2011 prognoza de creştere a PIB rămâne la 2%. O altă revizuire a aşteptărilor BCR vizează dobânda de politică monetară a BNR, care ar urma să staţioneze la nivelul actual de 6,25% pe an până la jumătatea lui 2012, în locul creşterii anticipate în vechea prognoză. De altfel, estimarea de inflaţie pentru anul viitor a scăzut de la 4,2% la 3,9%.
Pe de altă parte, din cauza aversiunii la risc manifestate în mod repetat pe pieţele externe, BCR şi-a înrăutăţit dramatic prognoza de curs de schimb pentru finalul acestui an de la 4,15 lei/euro la 4,28 lei/euro, acordând mai multe şanse unui scenariu de depreciere a leului. Pentru 2012 cea mai mare bancă de pe piaţă vede euro la 4,2 lei.
Analiştii băncilor înrăutăţesc pe rând previziunile economice
Analiştii grupului austriac Raiffeisen au modificat în sens negativ prognoza de creştere economică a României pe 2012, de