Telefoanele mobile, exerciţiile fizice şi chiar apa declanşează la unele persoane reacţii care pot merge de la o simplă urticarie până la şoc anafilactic. Alergiile au devenit tot mai frecvente în lumea modernă şi apar la substanţe la care nu ne-am aştepta. De vină pentru aceasta ar fi, potrivit unei teorii, igiena excesivă.
Alergia reprezintă un răspuns dezechilibrat, excesiv al sistemului imunitar, faţă de anumite substanţe cu care intrăm în contact şi pe care, în mod obişnuit, majoritatea persoanelor din jur le tolerează. Frecvenţa alergiilor a crescut foarte mult în ultimele decenii, după cum semnalează statisticile. Specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii apreciază că peste 200 de milioane de europeni suferă de o formă de alergie, ceea ce înseamnă peste un sfert din populaţia continentului.
„În ultimii aproximativ 15 ani, s-a discutat despre o aşa-numită ipoteză a igienei ca posibilă explicaţie a creşterii frecvenţei alergiilor, ipoteză ce susţine că preocuparea excesivă pentru curăţenie ar favoriza dezvoltarea alergiilor", explică medicul primar alergolog Camelia Berghea de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. dr. Alexandru Obregia" din Bucureşti. Bolile alergice sunt întâlnite mai rar la copiii care cresc la ţară, în familii numeroase, pentru că aceştia intră în contact cu mai multe microorganisme decât copiii din mediul urban.
Urticarie la contactul cu apa
Teoretic, orice substanţă din jurul nostru poate declanşa o alergie, dar substanţele care provoacă, de regulă, un răspuns exagerat al organismului sunt numai câteva: polenurile, praful, mucegaiurile, medicamentele şi veninurile unor insecte. Însă în ultimii ani, s-au înregistrat cazuri de alergii tot mai bizare, care au uimit chiar şi lumea medicală şi al căror mecanism de apariţie nu a fost încă pe deplin desluşit. Unul dintre aceste cazuri este al australiencei