În administraţia publică, sănătate şi învăţământ au fost anunţate, în această vară, peste 6.500 de posturi libere, în scădere uşoară faţă de cele afişate la începutul anului. Un sfert din totalul de 27.694 de locuri de muncă vacante se regăsesc în instituţiile publice. În sectorul particular, industria este cel mai mare angajator.
Numărul total al locurilor de muncă vacante afişate în al doilea trimestru (27.697) este sensibil mai mare decât cel din primul trimestru al acestui an, când au fost ofertate 27.274 de posturi libere, potrivit datelor comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). În spitale şi în instituţiile de asistenţă socială se regăsesc cele mai multe locuri vacante (3.121), urmate de administraţia publică (3.015 locuri), iar în învăţământ au fost consemnate 448 de posturi libere în al doilea trimestru din acest an. Pe locul al treilea din punctul de vedere al numărului de posturi vacante se regăseşte comerţul, cu 2.750 de oferte afişate, dar tot în acest sector se regăsesc şi cele mai mici salarii. În iunie, salariul mediu net din ramura comerţului cu amănuntul era de 1.278 de lei, faţă de media naţională de 1.472 de lei.
Vestea bună este că în comerţ numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 700 în trimestrul al doilea faţă de trimestrul anterior. Din punctul de vedere al calificării cerute de angajatori, specialiştii în diverse domenii sunt cei mai căutaţi, numărul posturilor libere pentru aceştia fiind de 6.106 (cele mai multe) în al doilea trimestru. În schimb, în agricultură au fost afişate doar 60 de posturi libere.
6.584 este numărul de locuri de muncă vacante anunţate de instituţiile statului în al doilea trimestru din acest an.