Ministerul Mediului a informat că România a fost suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon, relatează Mediafax. Conform Comitetului de Conformare a Protocolului de la Kyoto, decizia confirmă concluziile preliminare adoptate în 8 iulie 2011.
Suspendarea României de la acest drept se va menţine până la rezolvarea neconformităţilor identificate.
"România trebuie sã asigure derularea şi dezvoltarea mãsurilor menite sã asigure îndeplinirea adecvatã a tuturor activitãţilor şi funcţiunilor specifice inventarului naţional şi sistemului naţional pentru estimarea emisiilor antropice de gaze cu efect de serã", a informat Ministerul Mediului.
Suspendarea tranzacţionării acestor certificate va costa statul român sute de milioane de euro.
Premierul Emil Boc consideră că vina în această problemă îi aparţine şefului Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Iosif Nagy. Boc consideră că din aceste certificate puteam câştiga sute de milioane de euro şi s-a ajuns în această situaţie din cauză că nu am raportat corect cantitatea de noxe pe care o producem.
Iosif Nagy şi-a anunţat lunea aceasta demisia din funcţie.
Ministerul Mediului susţine că România lucrează deja la implementarea cerinţelor Comitetului. Printre măsurile luate se numără creşterea capacitãţii instituţionale a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi a Ministerului Mediului şi Pãdurilor pe componenta schimbãrii climatice/ sistemul naţional al emisiilor de carbon, iniţierea de studii pentru îmbunãtãţirea activitãţii de culegere de date şi identificare a parametrilor necesari în realizarea inventarului şi creşterea expertizei specifice a personalului din domeniu.
Ministerul Mediului a informat că România a fost suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon, relatează Mediafax. Confor