Un producător din judeţul Teleorman trăieşte de 15 ani câte şase luni în piaţa din oraşul de la poalele Meseşului. Pentru Florian Englezu, cortul din piaţa agroalimentară din Zalău a devenit o a doua casă. Aici doarme, aici îşi găteşte şi se spală, de la sfârşitul lunii aprilie, când a ajuns cu prima marfă.
Florian Englezu, de 46 de ani, din Teleorman, este cunoscut de aproape toţi precupeţii din piaţa agroalimentară din Zalău, unde vine să îşi vândă produsele de aproximativ 15 ani. Pentru el, anul calendaristic se împarte în două: şase luni în piaţa din Zalău, şase luni acasă la Lunca, o comună din judeţul Teleorman. „S-a mutat” la Zalău din 27 aprilie, dată la care şi-a instalat cortul pentru sezonul de vânzări din acest an. „Cam o jumătate de an sunt aici la piaţă. De prin aprilie până prin octombrie. Încep cu roşiile. Apoi urmează lubeniţa, pepenele galben, vinetele şi gogoşarii. Produse de sezon cum se zice. Acum se cam termină cu vinetele şi urmează gogoşarii. După, plec acasă la ai mei”, spune Florian Englezu.
Florian nu a fost toată viaţa lui comerciant. Timp de 17 ani a trăit cu familia în capitală, unde a lucrat ca frezor la Tehnica Medicală. Apoi a renunţat la serviciu, pentru a continua mica afacere începută de tatăl său cu producţia şi comercializarea de legume şi fructe. „La noi în zona noastră, meseria asta e o tradiţie din tată în fiu. Am renunţat la serviciu şi m-am apucat de ea. Acum nu prea merge, nu mai este ce a fost. Ne omoară ăştia cu marfa adusă din afară”, spune Florian.
Cazarea şi mâncarea, în cort
A doua casă a lui „Nea Englezu” este cortul în care vinde lubeniţa. Aici îşi aşteaptă clienţii, doarme sau îşi găteşte şi tot în cort se spală. „Jos aici, îmi pun câte un burete şi mă culc. Tot aici când e cazul îmi încălzesc apă cu butelia pe care am adus-o cu mine şi mă spăl. Aici mai şi gătesc, d