Din cei 62.000 de candidaţi înscrişi la proba de limba română, 240 au fost eliminaţi pentru că au încercat să fraudeze examenul. Potrivit unor surse din inspectoratele şcolare judeţene, toţi cei eliminaţi au fost prinşi încercând să copieze, cu fiţuici sau cu telefoane mobile.
Numărul eliminaţilor din examen este aproape la fel de ridicat ca şi cel din vară, cu toate că acum s-au prezentat la testare aproape de trei ori mai puţini candidaţi. Topul trişorilor pe judeţe e condus detaşat de Bucureşti: 44 de candidaţi, şi mai mulţi ca în prima sesiune, când 29 de elevi au fost daţi afară din sala de examen. Clasamentul continuă cu judeţul Timiş, de unde au fost scoşi 18 elevi. „Au încercat să copieze cu telefonul mobil, cu fiţuici ori să schimbe ciorne între ei. Vorbim despre elevi din Lugoj şi din Timişoara", a declarat Marin Popescu, inspectorul general şcolar din Timiş.
„Toţi cei prinşi nu vor mai putea susţine examenul până în 2013", aminteşte inspectorul. El precizează că pentru această sesiune a examenului, au fost luate mai multe măsuri de siguranţă: numărul camerelor de supraveghere din săli a ajuns chiar şi la cinci, iar examenele au fost monitorizate şi audio. Mulţi au încercat să fure examenul şi în judeţele Argeş (17 eliminaţi), Bihor (14), Hunedoara şi Neamţ (câte 12) şi Mureş (10).
Examen la fel de greu ca-n vară
Subiectele au fost judecate drept foarte dificile de mulţi dintre candidaţi. „Adela" lui Garabet Ibrăileanu, viziunea lui Nichita Stănescu despre prietenie şi eseul pe o temă universală, precum banul, destinul, familia i-au lăsat pe mulţi dintre ei întrebându-se ce să scrie. Cei care s-au pregătit n-ar fi trebuit să aibă însă probleme, consideră Gheorghe Lazărescu, profesor şi şef al catedrei de limba română la Liceul „Sf. Sava" din Bucureşti. „Al doilea subiect, ca şi în prima sesiune, pare puţin mai dificil prin f