Faptul că resursele naturale neregenerabile sunt limitate în lumea întreagă nu mai este o noutate. România nu este un capitol închis în acest sens, în special pe ramura minereuri. Chiar dacă mineritul a murit după ‘89, ţara noastră mai dispune încă de rezerve importante de minerale subterane.
Judeţul Alba este privilegiat din acest punct de vedere. Aici avem resurse importante de cupru, aur, argint şi alte zăcăminte minerale care sunt foarte bine cotate în prezent pe piaţă.
Deputatul de Alba, Clement Negruţ – din poziţia sa de specialist în inginerie industrială – anticipează că va urma o perioadă de criză mondială de resurse naturale (regenerabile şi limitate – cărbune, petrol, gaze, lemn, reţeaua hidrografică) pe care, spune acesta, România o va gestiona bine. Cum aşa? Pentru că avem resurse naturale destule, trebuie doar să fim atenţi ce facem cu ele.
Factorii de răspundere guvernamentali dau o atenţie deosebită Roşiei Montane şi mai puţin societăţii “Cuprumin” Abrud, deşi preţul cuprului a crescut atât de mult încât societatea este pe profit, chiar dacă se lucrează doar cu o linie de producţie.
Se poate spune că societatea “Cuprumin” este pe val. “Noi trebuie să fim atenţi la cum ne gestionăm aceste resurse naturale astfel încât aceste bunuri să se răsfrângă asupra bunăstării locuitorilor din judeţul Alba. Aceste două zone (Roşia Montană şi “Cuprumin” Abrud – n.r.) eu zic că trebuie să le privim cu mare atenţie. În momentul de faţă, tona de cupru a ajuns la un maxim de aproape 9 mii de dolari, doar prin asta putem să ne dăm seama cât este de important acest zăcământ şi cât de privilegiaţi suntem noi ca judeţ că avem cele mai mari zăcăminte de cupru din Europa. În momentul de faţă deţinem aproximativ 1 miliard de metri cubi de zăcământ cuprifer, pe care va trebui să vedem cum îl exploatăm, astfel încât România şi judeţul Alba să aibă benef