Şansele ca BCR, cea mai mare bancă din România, să fie listată la Bursă scad pe măsură ce se apropie termenul până la care trebuie să se ia o decizie în privinţa listării.
Divergenţele dintre SIF-uri cu privire la soluţiile de valorificare a participaţiilor de la BCR favorizează acţionarul majoritar, grupul austriac Erste, care nu vrea listarea BCR, deşi şi-a asumat-o prin contractul de privatizare.
Un grup de fonduri de investiţii, care deţin pachete semnificative de acţiuni la toate cele cinci SIF-uri, le-a cerut acestora să convoace adunări generale ale acţionarilor în care să se aprobe începerea demersurilor de listare a BCR. Fondurile se tem că unele SIF-uri ar putea fi tentate să negocieze separat cu Erste vânzarea participaţiilor la BCR, ceea ce le-ar dezavantaja pe celelalte SIF-uri şi pe acţionarii acestora.
Trei dintre SIF-uri, Moldova (SIF2), Muntenia (SIF4) şi Oltenia (SIF5), au convocat adunări generale ale acţionarilor pentru finalul lunii septembrie, pentru a da posibilitatea acţionarilor să hotărască dacă vor listarea BCR sau să se pronunţe pentru alte modalităţi de valorificare a pachetelor de acţiuni, în funcţie de propunerile Consiliilor de Administraţie ale SIF-urilor.
Celelalte două, Banat-Crişana (SIF1) şi Transilvania (SIF3), au refuzat să convoace AGA. Cele două SIF-uri se află în negocieri avansate cu Erste pentru vânzarea pachetelor de 6% din BCR pe care le deţin. "Consiliul de Administraţie a cerut conducerii executive accelerarea finalizarii negocierilor privind valorificarea pachetului de actiuni, de aşa manieră încât în luna octombrie 2011 să se convoace o adunare generală a acţionarilor care să analizeze şi să decidă asupra celor mai eficiente modalităţi de valorificare a portofoliului aferent acestor deţineri, inclusiv în ceea ce priveşte posibilitatea listării acţiunilor BCR aşa cum au cerut o