Traseul turistic este în comuna Bucium şi are o lungime de 10 kilometri. Proiectul este realizat de participanţii la Universitatea de Vară „Drumurile romane din Ţara Moţilor“.
Turiştii care vizitează Munţii Apuseni vor avea la dispoziţie peste doar 10 zile un obiectiv unic în România.
Istorici şi salvamontişti marchează în comuna Bucium un traseu turistic ce se suprapune pe un fost drum roman din zonă, vechi de 2000 de ani. Proiectul este parte componentă a Universităţii de Vară „Drumurile romane din Ţara Moţilor“, ajunsă în 2011 la cea de-a treia ediţie. Studenţi din Cluj şi Sibiu, coordonaţi de specialişti din ţară şi străinătate, caută timp de 10 zile urme ale fostului drum roman din Bucium.
Inginerie viabilă după 2000 de ani
„Va fi un traseu oficial, omologat, cu sprijinul direct al Consiliului Judeţan prin Salvamont. Este vorba despre o porţiune de 10 kilometri care începe în zona Bucium Cerbu, de la drumul naţional 74, şi urcă pe creastă până pe vârful muntelui Vulcoi – Corabia, la 1200 de metri altitudine, oferind vizitatorilor câteva zone de belvedere deosebite, cu posibilitatea de a vizualiza o bună parte a Ţării Moţilor“, a spus arheologul Horia Ciugudean de la Muzeul Unirii din Alba Iulia, directorul Universităţii de Vară. În zona respectivă au fost descoperite deja porţiuni ale fostului drum construit de romani. „În Coleşeni şi Izbicioara sau spre Bucium Poieni există zone în care se poate vedea terasamentul păstrat. Este absolut remarcabil să poţi constata după 2000 de ani că ingineria romană este încă viabilă. Folclorul local păstrează, încă, ideea vechimii acestui drum de creastă, care nu trece prin niciuna din localităţile componente ale comunei Bucium. Cei în vârstă îl mai cunosc şi sub numele de calea bătrânilor. Făcea legătura între zona de minierit Vulcoi – Corabia şi localitatea romană de pe locul actualui oraşul Abru