Folosirea căştilor pentru a asculta muzică, precum şi lucrul în medii poluate fonic pot conduce la pierderea acuităţii auditive. Afectarea auzului poate fi şi consecinţa unei meningite, a unui accident la cap, dar şi a îmbătrânirii segmentelor urechii implicate în captarea sunetelor.
Sunetele primite de ureche sunt transmise creierului printr-un sistem complex, format din urechea externă, urechea medie şi cea internă. O parte a acestui sistem este cohleea, care are forma unei cochilii de melc.În interiorul ei există un lichid, iar pereţii sunt tapetaţi cu cili ce reacţionează la zgomote trimiţând impulsuri nervoase către creier. Lezarea acestor cili poate duce la afectarea percepţiei sunetelor pentru totdeauna. Cel mai des, pentru aceste situaţii sunt vinovate meseriile care presupun lucrul într-un mediu poluat fonic.
Unele profesii,riscante pentru ureche
Surditatea apărută ca urmare a expunerii la zgomotele de la serviciu este o boală ocupaţională frecventă. Cel mai ridicat risc de surditate îl au minerii, constructorii, nituitorii, cei care lucrează în ţesătorii, în fabrici cu utilaje care produc zgomot, dar şi militarii şi pompierii. Studiile arată că până la 44% din tâmplari şi până la 49% din mineri acuză o diminuare a auzului până la vârsta de 50 de ani. „Reglementările internaţionale prevăd că, pe o perioadă de opt ore, este permis un nivel de zgomot de 80 de decibeli.
Cu fiecare trei decibeli în plus, timpul de expunere trebuie să se înjumătăţească. Astfel, pentru un zgomot de 83 de decibeli, expunerea nu trebuie să depăşească patru ore, pentru un zgomot de 86 de decibeli, timpul se reduce la două ore, iar pentru 89 de decibeli - la numai o oră", spune medicul primar ORL Alexandru Pascu, de la Institutul de Fono-Audiologie şi Chirurgie Funcţională ORL „Prof. dr. Dorin Hociotă" din Bucureşti.
Şi folosirea tot mai frecventă a