Un regizor de documentare cu un singur ochi şi-a transformat ochiul protetic într-o cameră video în miniatură.
Regizorul canadian Rob Spence (Toronto) a „spart" barierele dintre ficţiune şi realitate implantându-şi o cameră în locul ochiului pierdut într-un accident, în copilărie. Cu ajutorul dispozitivului el poate înregistra ceea ce vede cu celălalt ochi, deşi aparatul nu este conectat la creier.
Minicameră de un centimetru
Ideea minicamerei i-a venit când se uita la camera de fotografiat a telefonului său. Atunci el a realizat că un lucru foarte mic s-ar putea încadra în locul lăsat liber de ochiul care i-a fost îndepărtat. Cu această idee, bărbatul l-a contactat pe inginerul Kosta Grammatis în 2009, cu care a stat trei săptămâni încercând să construiască dispozitivul care înregistrează ce vede ochiul bun. Până astăzi, dispozitivul a fost mult îmbunătăţit.
„Nu a fost uşor, dar pentru că este vorba de atâta ficţiune, inginerii s-ar distrat copios atunci când l-au creat", a declarat Rob pentru Sky News.
Minicamera măsoară 0,9 centimetri şi este montată în locul ochiului nesănătos al lui Rob. „Noul" ochi Minicamera transmite semnal video unui alt dispozitiv cu baterie, care permite vizualizarea imaginii. Ochiul nu este conectat la creierul bărbatului şi nici nu poate fi folosit pentru a-i reda vederea. În schimb, el oate fi folosit pentru a arăta altora cum vede el lumea în timp real.
Scenariu de film şi jocuri video
Momentan, Rob lucrează cu o echipă de specialişti care crează un nou joc video ce întruchipează lumea din anul 2027, când cyborgii (organisme cibernetice care funcţionează cu sisteme artificiale, dar şi naturale) vor umbla liberi pe străzi.
Regizorul vrea să folosească toate experienţele lui pentru a crea un film, numit „Eye 4 an Eye" (Ochi pentru ochi), care va aborda subiecte de confidenţialitate şi despre