Pe vremuri, se ghicea in cafea. De cand aceasta moda a disparut, zatul se duce direct in sacul de menaj sau infunda chiuvetele, cand spalam cestile. Si totusi, zatul este bun la multe in casa omului, daca stim ce sa facem cu el.
Uneori zatul este bun in stare umeda, asa cum se afla in ceasca, si chiar imediat ce ai baut cafeaua. Daca doriti, se poate congela, dar nu este bine sa-l pastrati in camera, pentru ca mucegaieste.
Dupa caz, poate fi folosit, insa, si uscat. In acest scop, se intinde pe o foaie de hartie poroasa si se lasa sa se zvante in curte sau pe balcon.
Pentru cei care n-au aflat de la bunici sau au uitat foloasele de pe urma zatului de cafea, reamintesc vreo cateva din ele, multe asa cum le-a notat si infoniac.ru.
1. Resturile de la cafea constituie un excelent stimulator al cresterii plantelor. Daca le amestecati cu pamantul din ghivece, veti observa cum se invioreaza planta rapid si spectaculos.
2. Atunci cand pisica da iama prin florile din gradina, tot zatul de la cafea este solutia: presarati zat uscat printre flori. Daca va da mana, presarati chiar cafea nefiarta. Pisicile nu suporta aroma de cafea: le miroase a ars.
3. Cosmeticienii pretind ca o pasta de avocado, amestecata in mixer cu zat de cafea, constituie o excelenta masca antirid. In plus, imbujoreaza un ten prea palid.
4. Daca vreti sa indepartati mirosul de ceapa de pe maini, dupa ce ati trebaluit prin bucatarie, tot zatul este solutia: frecati palmele cu restul de la cafea, dupa ce le-ati spalat cu sapun. Dupa ce s-au uscat bine, le mai spalati o data.
5. O solutie anticelulita, cunoscuta din batrani, dar cam uitata: frecati pielea cu o pasta formata din miere, zat de cafea, scortisoara, zahar brut si putin albus de ou.
6. Zatul de cafea este spaima furnicilor, melcilor si a omizi