După experimentul Neamţ - Maramureş, în care s-a jucat electoral după partitura impusă de ei, fără minimum de respect pentru normele democraţiei, ale statului de drept, pedeliştii se grăbesc să jaloneze potrivit vrerii lor şi procesul electoral, mult mai important, din 2012. După experimentul Neamţ - Maramureş, în care s-a jucat electoral după partitura impusă de ei, fără minimum de respect pentru normele democraţiei, ale statului de drept, pedeliştii se grăbesc să jaloneze potrivit vrerii lor şi procesul electoral, mult mai important, din 2012.
Prima găselniţă e, sub pretext financiar, comasa-rea alegerilor locale cu cele parlamentare. Nu are nici o însemnătate că legile actuale se opun (localele nu pot fi amânate până în noiembrie, iar mandatul parlamentar nu poate fi scurtat cu o jumătate de an): când s-a mai împiedicat Puterea de legi, pe care maşina sa de vot le poate schimba?
Mobilul real e cu totul altul decât cel invocat şi e dublu. Mânăriile de la recentele parţiale au demonstrat cât de agresiv pot acţiona electoral primarii (încă) portocalii - ceea ce ar influenţa şi alegerile parlamentare simultane - în timp ce primarii Opoziţiei, şantajaţi sau cadorisiţi cu fonduri publice, ar fi inerţi. Pe de altă parte, PDL şi-ar putea folosi imensele sume de bani, de care dispune pentru mita şi propaganda electorală, într-o singură şi puternică ofensivă, eficace mai ales în mediul rural.
Concomitent, PDL se pregăteşte să-şi schimbe, din raţiuni de impact psihologic, culoarea portocalie, grav compromisă de o guvernare execrabilă, într-un verde crud, proaspăt (la fel de bine putea să opteze pentru movul magic al “vrăjitorului” Aliodor Manolea). Dar cosmetizarea anunţă mai ales un uriaş tun financiar. E lesne de ima-ginat cât va costa revopsirea clădirilor de stat, a şcolilor şi grădiniţelor, ba chiar şi a unor biserici, zugrăvite acum în portocaliu. Un pri