Greşelile pe care le fac părinţii în creşterea copiilor îi fac pe adolescenţi să fie de opt ori mai predispuşi să facă abuz de alcool. Astfel, cantitatea de alcool pe care o consumă un copil la vârsta adolescenţei şi la începutul maturităţii ar putea avea legătură cu modul în care a fost crescut, arată un studiu recent publicat în presa internaţională.
Dacă părinţii nu se ocupă de copiii lor la vârsta de 16 ani, ei sunt de opt ori mai predispuşi să consume alcool în exces, la această vârstă, şi de două ori mai înclinaţi să facă abuzuri la capitolul băutură, atunci când vor împlini 34 de ani. Studiul, realizat de un think tank independent britanic, Demos, a arătat de asemenea că greşelile părinţilor atunci când copilul are 10 ani dublează probabilitatea ca, după 30 de ani, copiii lor să bea excesiv. Cercetătorii au analizat pentru acest studiu informaţii culese de la peste 15.000 de persoane născute în Marea Britanie în ultimii 40 de ani.
Trebuie impuse reguli
Specialiştii au descoperit că stilul de creştere a copilului numit „dragoste dură", care combină afecţiunea cu disciplina, este cel mai eficient pentru a preveni dezvoltarea unui apetit nesănătos al copilului pentru alcool. Mai puţin eficienţi au fost părinţii autoritari, care impun standarde înalte şi o disciplină foarte strictă, părinţii „laissez-faire", delăsători, care sunt implicaţi emoţional, dar nu ştiu să stabilească limite, şi cei care nu sunt implicaţi în creşterea copiilor lor. Părinţii trebuie să ştie să impună un set de reguli, să evite să se îmbete în faţa copiilor şi să nu aibă o atitudine relaxată faţă de consumul de alcool al minorilor, au conchis cercetătorii.