Valoarea producţiei vegetale de anul acesta se va situa între 10 şi 12 miliarde de euro, iar jumătate din grâu ar putea fi exportat. Fermierii români sunt nevoiţi să vândă la preţuri făcute de jucătorii comerţului cu cereale.
România se înscrie în acest an cu o producţie la hectar peste media ultimilor cinci ani pentru majoritatea culturilor. Producţia de grâu şi secară obţinută în 2011 de pe 99% din suprafaţa recoltată a depăşit 7,127 milioane de tone, fiind cu 6% mai mare faţă de producţia estimată pentru 2011, conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, declara recent că România are în 2011 un an agricol bun deoarece condiţiile climatice au fost favorabile tuturor tipurilor de cereale, dar şi ca urmare a alocării la timp a resurselor financiare de către guvern, pentru prima dată după mulţi ani. El arăta că România ar putea avea o producţie-record de opt milioane de tone de grâu în acest an, din care jumătate ar putea fi exportată.
Preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR), Costel Olteanu, a declarat că producţia din acest an la grâu a fost una foarte bună, dar nu dublă faţă de anul trecut, cum anunţa recent ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, şi că adevărata creştere de producţie este de 35%.
„Producţia din acest an la grâu este foarte bună dacă ne raportăm la ultimii cinci ani, însă nu am ajuns la producţia pe care pământul României o poate da. Totul, din cauza precarităţii programelor de susţinere a producătorului agricol şi a faptului că nu avem politici de integrare a produsului agricol“, a declarat, pentru Curierul Naţional, preşedintele UNPCPR, Costel Olteanu.
Specialiştii românii susţin că valoarea producţiei vegetale se va situa între 10 şi 12 miliarde de euro, fiind aproape de două ori mai mare decât cea de anul tre